Ga naar hoofdinhoud

Mijn visie

Er zijn een aantal dingen die ik belangrijk vind en die ook het grote verschil maken met een konijn adopteren of kopen in een winkel. Een konijn koop je hier namelijk niet, maar je adopteert ze.

Wat is nou het grote verschil? In een winkel kun je binnen 10 minuten buiten staan met een of twee konijnen. Je krijgt een bonnetje en that’s it. In mijn opvang werkt dat wel een beetje anders. Niet iedereen kan zomaar binnenlopen en zeker niet iedereen krijgt een konijn mee. Ik ben niet verplicht mensen een konijn mee te geven, maar in een winkel kunnen ze je dit niet weigeren. Mensen die zich niet kunnen vinden in de basiseisen die ik stel, lopen hier dus zonder konijnen de deur uit. Niet omdat ik het mensen moeilijk wil maken, wel omdat ik weet wat konijnen nodig hebben en wat er gebeurt als er niet aan die randvoorwaarden voldaan wordt. Eigenlijk is het heel simpel: mijn opvang zou uit slechts 5 konijnen kunnen bestaan als alle mensen zich zouden houden aan de basisvoorwaarden voor een leuk en gezond konijn als huisdier. Dan zou ik alleen nog konijnen opvangen die af worden gestaan omdat mensen na een x aantal jaar willen stoppen met hun konijnenhobby en hun achtergebleven konijn weer een nieuw vriendje willen geven zonder zelf weer een nieuw konijn in huis erbij te nemen.

In plaats daarvan zit mijn opvang 365 dagen per jaar overvol met konijnen die af worden gestaan of worden gedumpt doordat mensen aan de basiseisen voorbij gingen. Konijnen raken depressief, gefrustreerd, ziek en agressief als ze niet krijgen wat ze nodig hebben. En dus ben ik wel gek als ik mensen die niet aan de basis willen voldoen konijnen mee geef. Want dan weeet ik op voorhand al dat niet alleen mijn konijnen voor de time being een ongelukkig leven hebben daar, maar dat ze ook terug komen omdat ze de verwachtingen niet waar kunnen maken die mensen van ze hebben.

Wat ik belangrijk vind, is dat mensen van tevoren goed nadenken over de aanschaf en het houden van konijnen. Aan impulsinkopen werk ik niet mee. Als je je nog niet zo goed hebt verdiept, krijg je hier dus veel info te verwerken. Soms besluiten mensen dat konijnen dan helemaal geen geschikte huisdieren voor ze zijn. Dat is alleen maar fijn, want je kunt daar beter van tevoren achter komen dan wanneer je het konijn al in huis hebt.

Leesvoer van Lonneke

Nazorg

Adoptie gaat ook verder dan met een kassabonnetje de deur uitlopen. Adopteren betekent dat je altijd iemand hebt om op…

Mijn voorwaarden

Wanneer je aan de voorwaarden voldoet en ik met je op zoek ga naar geschikte vriendjes komen we dus aan…

Mijn expertise

Door de jaren heen ben ik ontzettend veel wijzer geworden over konijnen. Ik kan je heel veel vertellen en leren…

Back To Top